KIZILAY HAFTASI...
Her yıl 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arası Kızılay Haftası olarak kutlanır. Kızılay, deprem, sel, yangın, salgın hastalık gibi doğal afet ve felaketlerde insanlara yardım eden ve ticari kaygısı olmayan bir yardım kuruluşudur. Kızılay yardımlarında din, dil, ırk ve ülke ayrımı yapmaz. Yardıma muhtaç tüm insanlara, elinden geldiğince ve imkanlar çerçevesinde yardıma koşar. Yardım insancıl bir duygudur ve insanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygınlaşması, ülkemiz ve tüm dünya için mutluluk verici bir durumdur. Barış içinde bir arada yaşamayı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir. Kızılay Haftası boyunca, Kızılay Derneğinin kuruluş amacı ve çalışmaları konusunda okullarda konuşmalar yapılır, bilgiler verilir, panolar hazırlanır, şiirler okunur.
Felakete uğrayanlara din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım edilmesi gerektiği görüşünü ilk olarak İsviçre´li bir yazar savunmuştur. Tek tek yapılan yardımın yeterli olmadığı görüşünde birleşen Avrupalı devlet adamları İsviçre´nin Cenevre kentinde toplandılar. 1859 yılında İlk Yardım Derneği´ni kurdular. Bağımsız, yansız uluslararası bir kuruluş olan bu dernek daha sonra Kızılhaç adını aldı. Kızılhaç Derneği´nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ülkemizde 1868 yılında Yaralı Askerlere Yardım Derneği kuruldu. Dernek bir süre sonra Hilal-i-Ahmer adını aldı. Hilal ay, ahmer kırmızı demektir. Cumhuriyet döneminde derneğin adı bu anlamı açıklayıcı biçimde değiştirildi. Türkiye Kızılay Derneği oldu.
Kızılay ; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara yardım eder. Depremden, selden, yangından zarar görenlerin yardımına koşar. Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye yiyecek, giyecek dağıtır. Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar. Savaşta yaralanan askerlerin iyileşmeleri için çaba gösterir. Onlara her tür yardımda bulunur. Kızılay salgın hastalık durumlarında hastalara yardım eder. Aşevleri açar, aşevlerinde yoksul, kimsesiz, düşkün yurttaşlara yiyecek ve içecek verir.
Yurt içinde ya da yurt dışında deprem, sel baskını, savaş olur olmaz Kızılay depolarını açar, felaket bölgesine çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, kan ve ilaç gönderir. Bu yardımların dağıtımını sağlar. Kızılay ülke içinde ve ülke dışında yaptığı bu yardımları ; üyelerin ödentileri, yardımseverlerin bağışları ve öğrencilerin satın aldıkları Kızılay pullarından elde ettiği gelirlerle karşılar.
Kızılay, hiç bir ayrım gözetmeksizin doğal yıkımlara uğrayanlara , savaş yaralılarına, düşkünlere, salgın hastalıklara yakalananlara, din, dil, ulus ayrımı yapmadan yardım elini uzatır. Kızılay gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşlarını çalıştırır.
Türkiye Kızılay Derneği´nin beyaz zemin üstünde kırmızı aydan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgelemektedir.
Kızılay Neler Yapar?
1. Deprem, sel gibi doğa felaketlerinden zarar görenlere çadır, battaniye, giysi ve yiyecek yardımları yapar. Bunun için önceden bu maddeleri depo eder. Yoksul, kimsesiz ve düşkünler için aşevleri açar. Sağlık merkezleri kurar. Kurduğu kan bankası ile halkın yaptığı kan bağışlarını kabul eder, gereksinme duyanlara bu kanları verir. Hemşire yetiştirmek için okullar açar. Savaşta geçici sağlık merkezleri kurar. Gezici hastaneler kurar.
Kızılay´ın Gelirleri
-
Üyelerin ödentileri,
-
Yardımsever yurttaşların bağışları,
-
Kızılay pullarının satışından elde edilen gelirler,
-
Rozet dağıtımından sağlanan gelirler,
-
Devletin her yıl yaptığı yardımlar,
-
Gümrükte alıkonulan eşyaların satışından elde edilen gelirler,
-
Oyun kağıtlarının satışından elde edilen gelirler,
-
Kızılay aracılığı ile dışardan alınan ilaçların, röntgen filmlerinin satışından sağlanan gelirler.
Kızılay Haftası ile ilgili Şiirler
KIZILAY
Bu gün muhtaç değilsem, Yarın muhtaç olurum. Her yardımı, şefkati, Kızılay´da bulurum.
Yoksullara, açlara, Yaz, kış tüter ocağı. Felakette, kazada, Bize açar kucağı.
Savaşlarda, depremlerde, Bizi gelir o arar. Acımızı dindirir, Yaramızı o sarar.
İ.Hakkı TALAS |
KIZILAY
Yardım elini açan, Yoksullara koşarsın. Şefkat, merhamet saçan, Muhtaçlara sen varsın.
Deprem olsa bir yerde, Veya yansa bir ocak. Her acıya, her derde, Yine sensin koşacak.
Seni bulur yanında, Her felaket, her olay, Zengin, fakir olanlar, Sana muhtaç Kızılay.
İ.Hakkı TALAS |
|
KIZILAY´IM
Giyindirmek, barındırmak, Kızılay´ın görevidir. Onun için Kızılay´ım, Yoksulların bir evidir.
Savaşlarda yaralıya, Yardım için el uzatır. Fakirlere kimsesize, Ocağında "aş" kaynatır.
Deprem, yangın, su baskını, Evler yakar, evler yıkar. Felaketler çok olsa da, Kızılay´ım hemen bakar.
Yardım edip Kızılay´a, Biz de, biraz güç katalım. Yarınını anlatarak Kızılay´ı yaşatalım.
Hasan ŞEN |
|
KIZILAY
Evsizlere çadır ve aş, Yalnızlara hep arkadaş, Akıtmadan tek damla yaş, Hep sen geldin Kızılayım.
Hastalara doktorunla, Yoksullara şefkatinle, Düşkünlere her halinle, Hep sen koştun Kızılayım.
Barındırdın üşütmedin, Türk, yabancı düşünmedin, Uzak yakın demedin, Hep sen koştun Kızılayım.
Kara gün dostu dediler, Gerçekleri söylediler, Verdiğin aştan yediler, Gerçek dostsun Kızılayım.
Altta yatak, üstte yorgan, Böyle yürüsün bu devran. Minnet sana, nice şükran Hak ettin sen Kızılayım.
Hakkı ÇEBİ |